Näin taklaat esteet uuden uran edestä!

Korona on saanut monet pohtimaan uuden alan opiskelemista ja osaamisensa päivittämistä. Word Economic Forumin työelämän tulevaisuusraportin https://www.weforum.org/reports mukaan vuoteen 2025 mennessä jopa 50 % työntekijöistä tarvitsee osaamisensa päivittämistä.

Korona on saanut monet pohtimaan uuden alan opiskelemista ja osaamisensa päivittämistä. Word Economic Forumin työelämän tulevaisuusraportin https://www.weforum.org/reports mukaan vuoteen 2025 mennessä jopa 50 % työntekijöistä tarvitsee osaamisensa päivittämistä. Samaisen raportin mukaan jopa 40%: lla työntekijöistä ydinosaaminen vanhenee viiden vuoden sisällä ja edessä on uudelleenkouluttautuminen. Työnhakijana tai lomautettuna sinun kannattaakin käyttää aikasi oman osaamisesi kehittämiseen. 

Meille aikuisille suuri kysymys opiskeluihin liittyen on kuitenkin raha. Miten rahoittaa eläminen opiskelun aikana?

Työnhakijana (jos olet TE-toimiston kirjoilla) tai lomautettuna sinulla on oikeus omaehtoiseen opiskeluun. Omaehtoinen opiskelu tarkoittaa lyhyesti opiskelua työttömyystuella. Omaehtoiset opinnot voivat kestää maksimissaan 24kk ja TE-toimisto seuraa opintojesi etenemistä. Opintojesi aikana sinulla ei ole velvollisuutta hakea töitä tai osallistua TE-toimiston kursseille. Saat keskittyä rauhassa opiskeluun, kunhan opintosi etenevät. Omaehtoinen opiskelu ei kuitenkaan ole itsestään selvyys, vaan ennen opintojen aloittamista sinun tulee saada puolto opinnoille TE-toimiston virkailijoilta. TE-toimiston virkailijoita on moneen junaan, aivan kuten meitä muidenkin ammattikuntien edustajia ja sinun kannattaa koota vahvat perustelut opintojesi puoltamiselle.

Vinkit perusteluidesi tueksi – miksi sinulle pitäisi myöntää oikeus omaehtoiseen opiskeluun?

Omaehtoisen opiskelun tulee lisätä työllistymismahdollisuuksia. Lähde perustelemaan opintojesi puoltamista työllistymismahdollisuuksien parantumisella. Mistä sitten voit kaivaa faktoja työllistymismahdollisuuksien parantumisesi eteen?

1. Katso TEM:n ammattibarometrista nykyisen alasi tilanne ja vertaa sitä alaan, jota haluat opiskella. Mikäli tilanne on plusmerkkinen uuden alan hyväksi, on sinulla jo hyvät lähtökohdat perustelullesi. Huomaa että työvoimankysyntä vaihtelee fyysisen sijainnin mukaan. Ammattibarometrin mukaan esim. Varsinais-Suomessa on huutava pula työnvälittäjistä ja sosiaalityöntekijöistä, kun taas Itä-Lapissa kaivataan kirjanpidon ammattilaisia, kampaajia ja erilaisten kuljetuskoneiden kuljettajia.  Tutustu erityisesti oman alueesi työllisyystilanteeseen tästä https://www.ammattibarometri.fi/.

2. Foreammatti-sivustolla voit selata ja tutkia eri ammattien työllisyystilannetta ja selata työpaikkoja alueittain. Näet ammattikohtaisesti alan kilpailutilanteen ja saat tietoa osaamisvaatimuksista ja koulutuksesta. Foreammatti on ilmainen, mutta jotkut ammatit ovat maksullisen Plus-toiminnon takana. Tällöin ammatista näkyy vain esittelyteksti ja keskipalkka. Voit tilata Plus-tunnuksen sivulla olevien ohjeiden mukaan www.foreammatti.fi

3. Vertaa TE-palveluiden sivuilla olevia avoimia työpaikkoa nykyinen alasi vs. mahdollinen uusi alasi. Kirjaa avointen paikkojen määrät, sillä numeeriset todisteet ovat valttia.

4. Mikäli suunnittelet yrittäjyyttä, perustele miten opiskelu tukee yrittäjyyttäsi. TE-toimisto tukee aktiivisesti myös yrittäjän taipaletta suunnittelevia.

Kun saat yllä olevista sivustoista numeerista dataa siitä, miten vähän alallasi on avoimia paikkoja vs. uuden mahdollisen alasi runsas työpaikkatarjonta, tuo nämä esiin pyynnössäsi lähteä opiskelemaan uutta alaa omaehtoisesti. TE-toimistoissa kaikki (kuten ei muillakaan aloilla) ole tietoisia kaikista “mittareista”, näillä vinkeillä voit itse helpottaa heidän päätöksen tekoa eduksesi.

Voit myös hakea TE-palveluiden ilmoittamiin työvoimakoulutuksiin https://koulutukset.te-palvelut.fi/kt/. Blogin kirjoittamishetkellä (16.4.2021) sivustolla on tarjolla 960 koulutusta. Jyväskylän seudulla on esim. tarjolla täydennyskoulutusta kyberturvallisuudesta, lupakorttikoulutuksia, yrittäjyyskoulutuksia ja eri alojen ammattitutkintoja. Nämä TE-palveluiden sivuilla ilmoitetut opinnot eivät ole omaehtoisia, vaan niihin päästessäsi et tarvitse enää puoltoa erikseen TE-toimistolta.

Olen lomautettu, voinko minä opiskella?

Lomautettuna voit hakea työvoimakoulutuksiin. Oikeudesta omaehtoiseen opiskeluun päättää jälleen TE-toimisto. Alueittain on esiintynyt eroja koulutusoikeuden myöntämiseen liittyen. Pääsääntönä toistaiseksi voimassa olevasti lomautetun on helpompi saada oikeus omaehtoiseen opiskeluun, kuin määräaikaisesti lomautetulla. Aina kannattaa kuitenkin olla yhteydessä TE-palveluihin asian selvittämiseksi! Määräaikaisesti lomautetun kannattaa tutkia lyhytaikaisia koulutuksia TE-palveluiden sivuilta, niihin on helpompi päästä.

TE-Toimisto puolsi omaehtoisia opintojani, aloitin opinnot ja nyt työnantajani kutsui minut takaisin töihin. PANIIKKI?

Sinulla ei ole syytä paniikkiin. Oman työnantajan kanssa kannattaa sopia miten saat suoritettua opintosi loppuun. Useimmat työnantajat tukevat työntekijän opiskelua ja haluavat sinun saavan opintosi päätökseen.  Koulutusta ei siis tarvitse keskeyttää. Tilanteessa vaikuttaa myös se kutsuuko työnantaja sinut kokonaan takaisin ja tarjoaa täydet työtunnit useamman kuukauden ajalle vai esim. kuukaudeksi.

Kaava omaehtoisiin opintoihin hakemiselle on tiivistetysti:

1. Hae opiskelupaikkaa

2. Hae TE-toimistosta puoltoa omaehtoisiin opintoihin, MUISTA HYVÄT PERUSTELU

3. Ota opiskelupaikka vastaan vasta kun sinulla on TE-toimiston puolto. Jälkikäteen ei ole enää mitään tehtävissä

4. Keskity opiskeluun ja kerää opintopisteitä

5. NAUTI UUDEN OPISKELUSTA!

Aina on parempi olla hyvissä ajoin yhteydessä TE-toimistoon ja kysyä sieltä apua.

Kun tavoite on selvä, lue vinkit myös miten päästä suunnitelmasta toteutukseen täältä.

  • Pohjoismainen työvoimapalvelumalli

    Toukokuussa 2022 astuu voimaan uusi, pohjoismainen työvoimapalvelumalli. Tämä sanahirviö tarkoittaa käytännössä sitä, että työnhakijalta vaadittavaan toimintaan tulee muutoksia. Eli vielä selkeämmin: TE-toimiston kanssa ei enää asioida samalla tavalla kuin aiemmin. Mikä siis muuttuu?

    Lue lisää
  • Minustako aikuisopiskelija?

    Taas on se aika vuodesta, kun nuoret päättävät jatko-opinnoistaan. Opiskelu ei kuitenkaan ole vain nuorten asia, vaan yhteishaku koskee vuosittain yhä useampaa aikuisopiskelijaa. Jotkut meistä aikuisista haluavat vaihtaa täysin alaa, toiset päivittävät osaamistaan.

    Lue lisää