Siitä se idea uudesta urasta sitten lähti – suunnitelmasta toteutukseen

Kun tavoitteena on uusi ura, on tärkeää tehdä suunnitelma sen toteuttamiseksi. Hyvä suunnitelma auttaa sinua saamaan tarttumapintaa ja askelmerkkejä.

Olen saanut valmentaa ja tukea monia lomautettuja ja irtisanottuja työntekijöitä kuluneen koronavuoden aikana. Ajat ovat haastavat ja moni kokee tulevaisuuden epävarmuuden raskaana. Samaan aikaan töiden yhtäkkinen loppuminen on antanut aikaa ajatella ja tarkastella omaa työhistoriaa, osaamista ja motivaatiotekijöitä. Monessa keskustelussa aiheena onkin ollut ajatus, että mitä jos lähtisikin tekemään jotain aivan muuta.

Erityisesti tämä uuden suunnan ottaminen näkyy niillä toimialoilla, joissa työolot ovat jo pidempään olleet raskaat – alimitoitetut resurssit, epäsäännölliset työajat, raskas fyysinen työ, epäselvät odotukset ja vastuut jne. Moni asia peilaa huonoon johtamiseen ja tuen puutteeseen. Paljon on siis edelleen työelämässä tekemistä tällä saralla. Mutta ei eksytä nyt raiteilta.

Mistä lähteä liikkeelle?

Uuden suunnan ottaminen on tärkeä hetki. Asiat harvoin tapahtuvat nopeasti ja siksi vaihtoehdoista on hyvä saada keskustella. Itse haluan auttaa valmennettavaa pohtimaan mm. seuraavia kysymyksiä:

 • Millainen tekeminen saa sinut innostumaan?
 • Mistä olet erityisesti pitänyt aiemmassa työssäsi?
 • Millaista osaamista uuden suunnan avaaminen vaatisi?
 • Onko sitä jo olemassa, vai olisiko aika opiskella uutta?
 • Mitä tunteita ajatus uudesta suunnasta saa aikaan?
 • Mitä tekisit, jos ei tarvitsisi miettiä mitään rajoitteita?

Innostus äänessä alkaa vahvistumaan, kun tavoite alkaa kirkastumaan.

On mahtavaa saada kuulla erilaisia haaveita ja unelmia. Vielä mahtavampaa on huomata, miten ne keskustelun myötä alkavat saada muotoa, niihin tulee tarttumapintaa ja usein ensimmäiset toiminnalliset askeleet alkavat selkiytymään. Innostus äänessä alkaa vahvistumaan, kun tavoite alkaa kirkastumaan. Moni toteaa, että unelmat antavat myös toivoa, vaikka ne vaativatkin töitä toteutuakseen.

Mistä tietää, mikä suunta on itselle oikea?

Suunta voi olla minne vain. Moni raskasta fyysistä työtä tehnyt kaipaa fyysisesti kevyempää työtä. Samaan aikaan tietotyötä pitkään tehnyt kaipaa jotain käsillä tehtävää ja konkreettisempaa. Vaihtoehtoja on siis monia ja oman suunnan löytämiseen tarvitaan usein tukea. Kun oma ajatus alkaa kirkastumaan, on tärkeää kuulla myös lähipiiriltä, että suunta on hyvä ja tukea on saatavilla. Yksi iso kysymys luonnollisesti on taloudellinen turvallisuus. Ilman pelkoa tästä valtaosa meistä voisi lähteä rohkeasti testaamaan eri vaihtoehtoja. Siksi onkin tärkeää, että eri suuntaa hakiessa eri vaihtoehdot taloudelliselle pärjäämiselle on selvillä. Niistä pääset lukemaan tulevassa blogissa tarkemmin.

Pienemmäksi kirjatut tehtävät antavat sitä tarvittavaa tarttumapintaa ja huomaat, että asiat etevät.

Lyhyen ja pidemmän aikavälin tavoitteet tukena

Kun uutta uraa suunnittelee, on tärkeää pystyä määrittelemään tavoitteelleen sekä lyhyen, että pidemmän aikavälin tavoitteet, ns. välietapit. Ne auttavat erityisesti silloin, kun haluaa heittää hanskat tiskiin ja tuntuu, että seuraavat askeleet ovat liian haparoivia. Silloin nimittäin on luontaista peruuttaa ja esimerkiksi palata vanhaan. Se vaan tuntuu silloin turvallisemmalta.

Suosittelen kirjaamaan tavoitteen ylös ja sen jälkeen pilkkomaan sen pienempiin tehtäviin. Mitä asioita jo tiedät ja mitä et, mitä pitää selvittää ja mistä? Tästä saat jo hyvät ensimmäiset konkreettiset askelmerkit. Usein meillä on nimittäin tapana haukata liian iso pala ja luovutamme siksi, että emme tunnu saavan mistään kiinni. Pienemmäksi kirjatut tehtävät antavat sitä tarvittavaa tarttumapintaa ja huomaat, että asiat etevät.

Mikä merkitys suunnitelmalla on?

No todella suuri merkitys! Suunnitelma auttaa sinua

 • kirkastamaan tavoitteesi
 • antaa ensimmäiset ja siitä seuraavat askelmerkit etenemiselle
 • näkemään mahdollisuuksia, joita ei muuten huomaisi (esim. alat huomaamaan erilaisia artikkeleita, avoimia työpaikkoja ja keskusteluja, jotka auttavat sinua eteenpäin!)
 • päätymään mahdollisesti siihen “oikea aika ja oikea paikka” -hetkeen! (tämä tosin johtuu vain siitä, että olet tehnyt jo paljon työtä päästäksesi suunnitelmassasi kohti tavoitettasi).

Puhu suunnitelmistasi ja tavoitteestasi ääneen ja pidä ne näkyvillä, esim. jääkaapin ovessa tai tietokoneen taustakuvana. Ne muistuttavat sinua tasaisin välein, jotta askelmerkit eivät unohdu! Onnea uudelle suunnallesi!

Jos kaipaat tukea oman tavoitteesi kirkastamiseen ja saavuttamiseen, laita rohkeasti viestiä!

 • Pohjoismainen työvoimapalvelumalli

  Toukokuussa 2022 astuu voimaan uusi, pohjoismainen työvoimapalvelumalli. Tämä sanahirviö tarkoittaa käytännössä sitä, että työnhakijalta vaadittavaan toimintaan tulee muutoksia. Eli vielä selkeämmin: TE-toimiston kanssa ei enää asioida samalla tavalla kuin aiemmin. Mikä siis muuttuu?

  Lue lisää
 • Minustako aikuisopiskelija?

  Taas on se aika vuodesta, kun nuoret päättävät jatko-opinnoistaan. Opiskelu ei kuitenkaan ole vain nuorten asia, vaan yhteishaku koskee vuosittain yhä useampaa aikuisopiskelijaa. Jotkut meistä aikuisista haluavat vaihtaa täysin alaa, toiset päivittävät osaamistaan.

  Lue lisää