Aikuiskoulutustuen tulevat muutokset

Aikuiskoulutustuen tulevat muutokset Oletko harkinnut opintovapaan ja aikuiskoulutustuen hakemista? Nyt on korkea aika tehdä päätöksiä ja hakea.  Nykyhallituksen lakiesitysluonnoksen mukaan aikuiskoulutustuki lakkautettaisiin 1.8.2024 ja sen jälkeen alkaviin opintoihin.

Aikuiskoulutustuen tulevat muutokset

Oletko harkinnut opintovapaan ja aikuiskoulutustuen hakemista? Nyt on korkea aika tehdä päätöksiä ja hakea. 

Nykyhallituksen lakiesitysluonnoksen mukaan aikuiskoulutustuki lakkautettaisiin 1.8.2024 ja sen jälkeen alkaviin opintoihin.  

Luonnoksen mukaan aikuiskoulutustuen lakkauttava laki tulisi voimaan 1.6.2024. Jotta voit vielä hyötyä tuesta, aikuiskoulutustukihakemus tulisi tehdä viimeistään 31.5.2024 ja aloittaa opinnot viimeistään 31.7.2024.  

Aikuiskoulutustukea voi hakea aikaisintaan 4 kk ennen tukikauden alkamista. Varsinaiset maksuhakemukset tehdään takautuvasti kalenterikuukausittain. 

Voit olla oikeutettu aikuiskoulutustukeen, jos työnantajasi on myöntänyt sinulle opintovapaan, olet ollut samassa päätoimisessa työsuhteessa vähintään vuoden ajan, sinulla on vähintään 8 vuotta eläkevakuutettua työhistoriaa, kuulut Suomen sosiaaliturvan piiriin ja opinnot kuuluvat aikuiskoulutustuen piiriin etkä saa muita tuen maksamisen estäviä tukia samalle ajalle. 

Tämä lakimuutos ei vaikuttaisi jo aiemmin myönnettyihin aikuiskoulutustukiin, jos jatkat samoja opintoja. Tässä tapauksessa aikuiskoulutustukea voisi saada siirtymäajan eli vuoden 2025 loppuun asti. 

Lakiesitysluonnos tulee eduskunnan käsittelyyn helmikuussa, joten vielä ei voida sanoa varmaksi mitään muutoksia.

Seuraa ajankohtaisia uutisia aikuiskoulutustuen lakkauttamisesta Koulutusrahaston sivuilta: https://www.aikuiskoulutustuki.fi/ajankohtaista-aikuiskoulutustuesta/ .

  • Pohjoismainen työvoimapalvelumalli

    Toukokuussa 2022 astuu voimaan uusi, pohjoismainen työvoimapalvelumalli. Tämä sanahirviö tarkoittaa käytännössä sitä, että työnhakijalta vaadittavaan toimintaan tulee muutoksia. Eli vielä selkeämmin: TE-toimiston kanssa ei enää asioida samalla tavalla kuin aiemmin. Mikä siis muuttuu?

    Lue lisää
  • Minustako aikuisopiskelija?

    Taas on se aika vuodesta, kun nuoret päättävät jatko-opinnoistaan. Opiskelu ei kuitenkaan ole vain nuorten asia, vaan yhteishaku koskee vuosittain yhä useampaa aikuisopiskelijaa. Jotkut meistä aikuisista haluavat vaihtaa täysin alaa, toiset päivittävät osaamistaan.

    Lue lisää