Työnantaja, myös sinä voit kääntää menetykset menestykseksi!

Naapurikadulle yltävä työnhakijoiden jono on historiaa. Suomessa on nimittäin monella alalla huutava työntekijäpula. Työntekijät eivät enää tyydy vain olemaan töissä, vaan työltä kaivataan paljon muuta. Irtisanoutumiset ovatkin kasvussa myös meillä Suomessa.

Naapurikadulle yltävä työnhakijoiden jono on historiaa. Suomessa on nimittäin monella alalla huutava työntekijäpula. Työntekijät eivät enää tyydy vain olemaan töissä, vaan työltä kaivataan paljon muuta. Irtisanoutumiset ovatkin kasvussa myös meillä Suomessa.

Yhdysvalloissa puhutaan jo irtisanoutumisaallosta (The Great Resignation), sillä korona aikana työmarkkinoilta on kadonnut 4 miljoonaa työntekijää. Suomessa mm. Baronan teettämän työelämätutkimuksen 2021 mukaan, jopa 46 % työssäkäyvistä uskoo vaihtavansa alaa. (https://tiedotteet.barona.fi/tyoelamatutkimus-lahes-joka-toinen-tyossakayva-uskoo-vaihtavansa-alaa)

Uravalmentajana saan valmentaa mm. HORECA-alojen niin työntekijöitä kuin johtotehtävissä olevia. Alasta riippumatta ihmiset vaihtavat nyt herkästi työpaikkaa. Tähän vaikuttaa tietysti tarjolla olevien työpaikkojen kasvava määrä. Valmennukseeni tulevista osa kertoo työpaikan/alan vaihdon syynä olevan perhe-elämään vaikeasti sovitettavat työajat, alan suhdanneherkkyys ja halu oppia uutta. Kaikista suurin ja yhdistävin syy työpaikan/alan vaihtoon on kuitenkin työntekijän kokema arvostuksen puute. Työnantajan toiminta on koettu ala-arvoiseksi, heikoksi tai välinpitämättömäksi. Valitettavasti korona-aika on korostanut tätä entisestään.

Valmennusasiakkaiden räikeimmät esimerkit työnantajan arvostuksen puutteesta ovat liittyneet organisaation sisäiseen viestintään ja työntekijän tukemiseen. Valmennettavani kertoi, miten hän sai tietää tulevista lomautuksista median kautta. Työnantajan edustaja oli pimittänyt tietoa viimeiseen asti ja kun tieto lomautuksista tuli median kautta esille ei työnantaja viitsinyt tilannetta enää korjata. Lomautusilmoitus työntekijän kouraan ja soitellaan kun töitä ehkä taas on. Voitte arvata, odottiko työntekijä lomautusten päättymistä vai hakeutuiko muualle töihin.

Valmennuksissani olevat ovat kertoneet myös yksinäisyydestä vaativien tehtävien keskellä. Esihenkilöltä ei ole tullut tukea, vaan yksin on pärjättävä. Nämäkin valmennettavani ovat äänestäneet jaloillaan ja ovat nyt jo muualla töissä. Kun vaihtoehtoja on nyt tarjolla, on liikkeelle lähtö myös helpompaa.

Pandemia-aika on ollut vaikeaa monella eri alalla ja esihenkilöillä ja johdolla on riittänyt töitä. Pienillä eleillä ja asioilla voi kuitenkin tehdä työntekijän olon arvostetuksi. Iloitsin valtavasti esim. kuullessani erään ison organisaation toimintatavasta lomautustilanteessa. Toimitusjohtaja oli soittanut organisaation jokaisen työntekijän läpi, osoittanut tukensa, kuunnellut työntekijän huolet ja välittänyt. Tähän kyseiseen organisaatioon valuu nyt ymmärrettävästi työntekijöitä muista saman alan organisaatioista, sillä puskaradiossa kiirivät niin hyvät kuin huonotkin kokemukset.

Valmennettuani satoja lomautettuja ja irtisanottuja uskallan tarjota 4 vinkkiä, joilla osoitat arvostavasi työntekijääsi.

 1. Panosta viestintään. Ole työntekijöihin yhteydessä lomautuksen keskelläkin. Kerro missä mennään ja miltä tulevaisuus näyttää. Jos organisaatiossanne kauppa käy ja kiire on kova, panosta silti sisäiseen viestintään. Kysymällä työntekijältä kuulumisia osoitat jo arvostavasi.
 2. Tue työntekijää & kannusta uuteen. Kysy mitä tukea työntekijä kaipaa. Ihmiset ovat yksilöitä ja se mikä auttaa toista, ei toimi toisella. Kysymällä saat jo paljon selville. Jos työntekijä on halukas kehittämään osaamistaan, kannusta siihen. 
 3. Kehu ja anna palautetta. Muista kehua työntekijöitä myös etäaikana. Kehittävän palautteen merkitystä ei pidä myöskään unohtaa.
 4. Johtajana tunnista, että et ole uuden edessä yksin. Ota työntekijät mukaan muutokseen, älä sanele ylhäältä. Hae myös itsellesi tukea ja ole valmis oppimaan uutta.

Mutta riittävätkö postitse lähetettävät suklaat, kahvit ja kukat? Ne toki piristävät myös työntekijän päivää. Niillä et voi kuitenkaan korvata sisäisen viestinnän, kannustamisen ja kehumisen merkitystä.

Miten teillä näkyy työntekijöiden arvostaminen? Entäpä miten teillä pidetään lomautetut työntekijät mukana?

Irtisanomistilanteita varten tarjoan vinkit seuraavassa blogissani.

Lue myös 4.8.2021 ilmestynyt MTVUutisten haastatteluni Työntekijät lopettavat nyt sen takia, että työnantaja ei arvosta heitä tarpeeksi – uravalmentaja kertoo syyt, jotka saavat työntekijät laittamaan hanskat tiskiin.

Voit kuunnella blogin myös ääniblogina alla olevasta kuvakkeesta.

 • Aikuiskoulutustuen tulevat muutokset

  Aikuiskoulutustuen tulevat muutokset

  Oletko harkinnut opintovapaan ja aikuiskoulutustuen hakemista? Nyt on korkea aika tehdä päätöksiä ja hakea. 

  Nykyhallituksen lakiesitysluonnoksen mukaan aikuiskoulutustuki lakkautettaisiin 1.8.2024 ja sen jälkeen alkaviin opintoihin.

  Lue lisää
 • Pohjoismainen työvoimapalvelumalli

  Toukokuussa 2022 astuu voimaan uusi, pohjoismainen työvoimapalvelumalli. Tämä sanahirviö tarkoittaa käytännössä sitä, että työnhakijalta vaadittavaan toimintaan tulee muutoksia. Eli vielä selkeämmin: TE-toimiston kanssa ei enää asioida samalla tavalla kuin aiemmin. Mikä siis muuttuu?

  Lue lisää