Ota työelämän top 3 toisiotaitoa haltuun

Työelämän toisiotaidot ovat tärkeä tapa tuoda omaa osaamistaan esiin. Hyvillä toisiotaidoilla on mahdollista erottua joukosta ja parhaimmillaan ne antavat työhön iloa ja energiaa, auttavat pärjäämään haasteissa ja löytämään työn merkityksellisyyttä.

Koulussa opimme paljon työelämän ensiötaitoja; matematiikkaa, äidinkieltä, fysiikkaa jne. Tämä pohjaosaaminen on hyvä olla, mutta näyttäisi, että työelämän pikakaistalle pääsevät useammin ne henkilöt, joilla on hyvät työelämän toisiotaidot.

Mitä nämä toisiotaidot sitten ovat? Kuvitellaan, että meillä on mielikuvituksellisesti nimetyt henkilöt A ja B. Heillä molemmilla on vastaava korkeakoulututkinto ja sama työkokemus, eli käytännössä identtiset CV:t. Henkilö A on kuitenkin jatkuvasti väsynyt, negatiivinen, puhumassa muista ihmisistä jatkuvasti pahaa selän takana. Hän väistelee vastuita ja työtehtäviä ja esiintymistaidot ovat äärettömän heikot. Sitten meillä on aina mukava Henkilö B, jolla on energiaa vaikka muille jakaa, ottaa vastuuta omasta tekemisestään, kutsuu ihmisiä yhteistyöhön, osaa esittää asiansa mielenkiintoisesti ja selkeästi. Kummalle näistä voisi ennustaa parempaa menestystä työelämässä?

Työelämän toisiotaitoja on pitkälle toistakymmentä, mutta kolme hyvin keskeistä ovat: asenne, yleinen hyvinvointi ja esiintymistaito.

 1. Asenne: GE:n pitkäaikainen toimitusjohtaja Jack Welsch totesi, että nuorena johtajana hän palkkasi vain hyvän CV:n omaavia menestyjiä kunnes myöhemmin totesi, että nälkäinen ja positiivinen asenne vie paljon pidemmälle. Asenne on se tapa, jolla maailman kohtaat, kuinka suhtaudut vastoinkäymisiin ja kuinka hyppäät mukaan satunnaisiin onnenpotkuihin, joita elämä meille kaikille tarjoilee. Asenne voi myös pilata monta hyvää asiaa koska ei ole väliä, kuinka hyvin asiat ovat ulkoisesti, jos aina löytyy jotain valittamista. Myös ihmiset ympärillämme suhtautuvat varsin herkästi muiden asenteeseen ja pyrkivät ympäröimään itsensä samankaltaisella asenteella.
 2. Yleinen hyvinvointi: Lepo, ravinto ja liikunta. Tämän pyhän kolminaisuuden vaikutusta työelämään ei voi kieltää. Monet huippujohtajat kuten vaikkapa Pekka Lundmark ja Jari Sarasvuo sanovat, että yleinen hyvinvointi on keskeinen mahdollistaja, jotta voi pärjätä vaativassa työssä. Energiselle henkilölle uskaltaa antaa enemmän haasteita ja palautumiskyky rakennetaan säännöllisen elämän varaan. Myös hyvin levänneenä keksii parempia ratkaisuja haastaviin ongelmiin.
 3. Esiintymistaito: Enersys nimisen miljardiluokan yrityksen johtoon myynti-insinöörin tehtävistä kohonnut John Graig mainitsee yhtenä salaisuutena menestykseensä esiintymistaidon; kyky ottaa tila haltuun sormia napsauttamalla ja kiteyttämään omat ajatukset helposti kommunikoitavaan muotoon. Työelämä täyttyy kohinasta, jolloin oman asian esittämiskyky on erittäin kriittistä. Hyvänkin idean etenemistä voi sabotoida huonolla esityksellä.

Hyviä uutisia, kaikki nämä edellä mainitut toisiotaidot ovat opeteltavissa. Asenne on hyvin pitkälti päätöskysymys, jokainen meistä voi huolehtia hyvinvoinnistaan ja esiintymiseen on mahdollista saada monenlaista apua. Myös Coollan kurssivalikoimasta löytyy mahdollisuuksia toisiotaitojen kehittämiseksi, kuten Uusi ura -valmennus tai Tunteet työelämässä -webinaari.

Jos palataan alun esimerkkihenkilöihin, henkilön A toisiotaidot ovat varsin kehittymättömät, jolloin hänestä muodostuu varsin epämiellyttävä kuva. Henkilö B taas erinomaisine toisiotaitoineen olisi suurimalle osalle meistä varsin haluttu kollega. Näillä kahdella henkilöllä on iso ero siitä huolimatta, että molemmilla on sama CV ja työkokemus. Kysymys kuuluukin, kumpi näistä sinä haluat olla?

 • Pohjoismainen työvoimapalvelumalli

  Toukokuussa 2022 astuu voimaan uusi, pohjoismainen työvoimapalvelumalli. Tämä sanahirviö tarkoittaa käytännössä sitä, että työnhakijalta vaadittavaan toimintaan tulee muutoksia. Eli vielä selkeämmin: TE-toimiston kanssa ei enää asioida samalla tavalla kuin aiemmin. Mikä siis muuttuu?

  Lue lisää
 • Minustako aikuisopiskelija?

  Taas on se aika vuodesta, kun nuoret päättävät jatko-opinnoistaan. Opiskelu ei kuitenkaan ole vain nuorten asia, vaan yhteishaku koskee vuosittain yhä useampaa aikuisopiskelijaa. Jotkut meistä aikuisista haluavat vaihtaa täysin alaa, toiset päivittävät osaamistaan.

  Lue lisää