Kevyttä KesäMindfulnessia

Kukapa meistä ei kaipaisi taukoa ja palautumista. Usein kiire kuitenkin menee edelle. Meillä on arjessamme monia hyviä mahdollisuuksia rentoutua ja palautua – pysähdy, keskity, havaitse, huomaa… mieli ja keho kiittävät. Ota blogista parhaat vinkit ja nauti kesästä!

Kesä ja loma tarjoavat mukavan mahdollisuuden lepoon ja palautumiseen. Tyylejä on monia. Toiset tykkäävät puuhata tai toiset lepäillä. Aikataulut löyhentyvät ja kello ei niin tarkasti määrittele päivän kulkua ja puuhia.

Asiantuntijoiden mukaan olisikin hyvä, jos lomalla olisi vähän myös tylsää, tai ainakin kiireetöntä. Aivojen, kehon ja mielen palautumisen kannalta sopiva lorviminen on terveellistä.
Kun aikaa on enemmän, tarjoutuu myös hieno mahdollisuus itsen tutkailuun ja läsnäolevampaan, tiedostavampaan olemiseen. On helpompi tuntea erilaisia olotiloja ja tutkailla niitä. Tutustut itseesi kiireen jälkeen uudelleen. Ja saat mahdollisuuden viettää enemmän läsnäolevaa aikaa läheistesi kanssa.

Kutsun sinut kokeilemaan kesäistä mindfulnessia. Mindfulnessin työkalut kulkevat näppärästi mukanasi, ja voit niitä hyödyntäen läsnäolottaa itseäsi, vaikka monta kertaa päivässä. Samalla tietoisuus- ja läsnäololihaksesi kasvavat, ja auttavat sinua myös syksyn alkaessa.

Pysähdy, keskity, havaitse, huomaa….

Tunne – tutustu tunteisiin ja ajatuksiisi. Miten ne vaeltavat, seikkailevat ja rauhoittuvat. Miten reagoit lisääntyneeseen vapaa-aikaan, lämpöön ja kesäisiin tunnelmiin? Tunne myös tuntoaistin kautta kehon eri osia ja tuntemuksia. Lämpö ja viileys, sammalen pehmeys ja veden silkkisyys. Kävele avojaloin ja hypistele heinikossa.

Kuule – Kesän parhaimmat äänet tapahtuvat luonnossa. Kuule linnut, humiseva tuuli, liplattavat laineet ja kahisevat puun lehdet. Pysähdy kuulemaan ja kuuntelemaan. Sulje silmät, hengähdä ja kuuntele.

Maista – Jäätelö, mansikat, uudet perunat ja muut herkut, tarjoavat makunautintoja. Kiinnitä huomiota makuihin ja niiden yhdistelmiin. Nauti tietoisesti ensimmäisistä suupaloista ja huomaa, kuinka monia eri makuyhdistelmiä niissä onkaan, kuinka ne heruttavat veden kielelle jo ennen ensipuraisua. Ole kiitollinen näistä herkuista.

Haista – Metsän, meren ja kesän tuoksut, vievät muistoihin ja herättävät myös tunteita. Nuuhki kukkia ja sateen kastelemaa pihaa. Anna tuoksujen ympäröidä sinut ja viedä sinut hetkeksi rauhalliseen tilaan.

Näe – Katsele maisemia ja pysähdy toisaalta yksityiskohtiin. Älä analysoi näkemääsi, vaan anna katseen levätä kohteessa. Huomaa siinä kaikki, ihmettele sen muotoja, värejä ja kuviointeja. Näe kesän värit ja huojuvat puiden latvat. Makaa ruohikolla selinmakuulla ja tuijottele pilviä. Katso kuinka ne lipuvat taivaalla, huomaa niiden muodostamat hahmot ja muodot.

Huomioi aistien tuomat viestit. Kuuntele kehon kuiskaukset ja huomaa hengitys.

Ihanaa, rentouttavaa ja läsnäolon rikastuttamaa kesää Sinulle!

 • Aikuiskoulutustuen tulevat muutokset

  Aikuiskoulutustuen tulevat muutokset

  Oletko harkinnut opintovapaan ja aikuiskoulutustuen hakemista? Nyt on korkea aika tehdä päätöksiä ja hakea. 

  Nykyhallituksen lakiesitysluonnoksen mukaan aikuiskoulutustuki lakkautettaisiin 1.8.2024 ja sen jälkeen alkaviin opintoihin.

  Lue lisää
 • Pohjoismainen työvoimapalvelumalli

  Toukokuussa 2022 astuu voimaan uusi, pohjoismainen työvoimapalvelumalli. Tämä sanahirviö tarkoittaa käytännössä sitä, että työnhakijalta vaadittavaan toimintaan tulee muutoksia. Eli vielä selkeämmin: TE-toimiston kanssa ei enää asioida samalla tavalla kuin aiemmin. Mikä siis muuttuu?

  Lue lisää