Ilmaiset verkkokurssit oman osaamisen kehittämisessä

Joskus netissä saattaa sujahtaa tunti tai toinenkin, kun jäämme selailemaan sisältöjä joskus täysin päämäärättömästi. Vaikka internetin parasta antia allekirjoittaneelle ovat viihdyttävät ja rauhoittavat kissavideot, voi netti antaa meille paljon enemmän erilaisten kurssien muodossa. Ilmaisia verkkokursseja ja oppimisalustoja on tarjolla paljon.  

Voit sekä ylläpitää osaamistasi, että oppia uusia asioita verkossa: tarjolla on tekoälyä, kieltenopiskelua, sijoittamista, hakusanamainontaa, työhaastattelussa pärjäämistä ja jopa kärrynpyörän opettelemista.
Harva meistä tarvitsee työssään kärrynpyörän heittämisen taitoa, mutta olisipa hienoa kesälomalla hiekkarannalla ylittää itsensä!

Tärkeintä on kuitenkin, että valitset sellaisen kurssin, josta on sinulle etua nyt ja tulevaisuudessa. Kursseja on tarjolla pilvin pimein, mutta käytä maksuttomuudesta huolimatta aikasi sellaiseen kurssiin, joka on sinulle hyödyllinen.  
Kun olet päättänyt minkä kurssin suoritat, varaa sille myös aikaa kalenteristasi. Tee itsellesi lukujärjestys. Esimerkiksi päätä, että opiskelet maanantaisin ja torstaisin 1 tunnin iltaisin. Kevään tai kesän aikana olet oppinut jo valtavasti uutta.

Ilmaisten verkkokurssien avulla parannat ja kehität omaa osaamistasi. Kurssin käytyäsi voit myös lisätä sen ansioluetteloosi. Kurssista saat myös hyvän päivityksen aiheen vaikkapa LinkedIn:iin. Maksuttomista kursseista et välttämättä saa todistusta tai diplomia, mutta opittu tieto jää sinun osaamispääomaksesi.

Verkkokursseja voit opiskella omassa aikataulussasi, silloin kun se sinulle parhaiten sopii. Älä kuitenkaan ahnehdi turhaan, aloita yksi kurssi kerrallaan ja keskity siihen. 

Kursseja on tarjolla kaikkein eniten englannin kielellä, mutta myös suomenkielisiä ilmaisia kursseja netistä löytyy – hakukoneella etsit mieluisimmat.
Suuri osa ilmaisten kurssien tarjoajista toimii periaatteella: pari kurssia maksuttomasti ja lisäopinnot maksumuurin takana. On myös täysin ilmaisia kursseja, joita on esim jokin yritys sponsoroinut.

MOOC on lyhenne sanoista Massive Open Online Course eli laajalle yleisölle avoimet kurssit netissä. Kun teet hakukoneessa haun sanalla MOOC, löydät myös paljon tuloksia. Helsingin Yliopiston Avoimen yliopiston kursseja löytyy kesälle 2022 useita kymmeniä. 

Oppiminen on elinikäinen prosessi – ja verkkokurssien avulla voit parantaa mahdollisuuksiasi työnhaussa, urakehityksessä sekä kasvattaa yleistietoasi. Ota oppiminen tavaksi!

Tässä lista erilaisista sivustoista, joilta löytyy ilmaisia kursseja.

Yle Oppiminen 🇫🇮    https://yle.fi/aihe/oppiminenYle Oppiminen on verkossa toimiva oppimiskokonaisuus, jossa voit tehdä erilaisia lyhyitä tehtäviä ja testejä. Media ja digitaidot- osiossa annetaan eväitä nykyajan tietotulvassa navigoimiseen mm medialukutaidon oppimiseen, lähdekriittisyyteen, teknologiaymmärrykseen, monilukutaitoon ja vuorovaikutustaitoihin.
Mis- ja disinformaation tunnistaminen tänä päivänä on tärkeää, myös tietoturvavinkkejä.

Tekoälyn perusteet.
🇫🇮   https://www.elementsofai.com/fi/
Kurssin tarjoavat Helsingin Yliopisto ja Reaktor Oy.
Tekoälyn perusteet” on maksuton verkkokurssi, joka on suunnattu kaikille, jotka haluavat tietää, mitä tekoäly on, mitä tekoälyllä voi (ja ei voi) tehdä ja miten tekoäly vaikuttaa elämäämme. Syvällistä matematiikan ymmärrystä tai ohjelmointitaitoja et tarvitse. Kurssin suoritettuasi voit saada 2 opintopistettä Avoimen yliopiston kautta.

Helsingin Yliopisto Avoin Yliopisto  https://www.helsinki.fi/fi/hakeminen-ja-opetus/avoin-yliopisto/avoimet-verkkokurssit-eli-moocit
MOOC kurssit ovat maksuttomia – maksat opintomaksun vain jos haluat kurssista opintosuoritusmerkinnän.  Tarjonnassa tekoälyä, ohjelmointia, kiertotaloutta, tilastotieteitä, ilmastoa, luonnontieteitä ja rikosoikeutta.


Google Digital Garage 🇫🇮     https://learndigital.withgoogle.com/digitalgarage-fi/
Google tarjoaa verkkoalustallaan maksuttomia kursseja, joista osan sisällöistä Google tuottaa itse, yhteistyöyliopistot tuottavat osan ja osan voi tuottaa yhteistyökumppaniyritykset. Kurssit ovat maksuttomia, mutta sertifiointi saattaa olla maksullinen.
Uralla eteenpäin – kursseilla opit taitoja, jotka auttavat sinua urallasi eteenpäin ja helpottavat uuden työpaikan löytämistä.

LinkedIn Learning 🇬🇧   https://www.linkedin.com/learning/  
Sinulla tulee olla LinkedIn- tunnukset, jotta pääset käyttämään LinkedIn:in omaa englanninkielistä alustaa, josta löytyy tuhansia kursseja. LinkedIn Learning oni lmainen ensimmäiset 30 vuorokautta, jonka jälkeen maksullinen. Videot vaihtelevat lyhyistä 15 min tietoiskuista pitkiin useamman tunnin videoihin.
Hae esim ’Career development’ jolla löytyy yli 500 erilaista kurssia ja oppimispolkua.

Udemy  🇬🇧  https://www.udemy.com/courses/free/

Amerikkalainen Udemy lienee yksi suurimmista, ellei jopa suurin, verkkokursseja tarjoava sivusto. Kursseja löytyy useilla kielillä, ammattitaitojen kehittämisestä IT:hen ja ohjelmointiin, designiin, liiketoimintaan, markkinointiin ja jopa mindfullnesiin saakka. Osa kursseista on ilmaisia, suurin osa maksullisia.

50 languages  https://www.50languages.com/ 

Kielten opiskelua netissä: sanakortteja, sanaristikoita, kielitestejä. Peruskäyttö ilmaista, tilattavat oppikirjat luonnollisesti maksullisia.

YouTube   https://www.youtube.com/

YouTube toimii samalla tavalla kuin hakukone: etsi taito, jota haluat harjoitella ja tuloksista taatusti löytyy video, jos toinenkin.

Blogin alussa mainitut ohjeet kärrynpyörän harjoitteluun videolta: https://www.youtube.com/watch?v=MiuHH2FAWfc

Kirjoittaja on Coollan uravalmentaja sekä luennoija, erikoisalanaan sosiaalinen media ja digitaalisuus

Liisa Siitonen

https://www.linkedin.com/in/liisasiitonen/